مقاله کشاورزی و توسعه اقتصادی روستایی

نوع فایل
word
تعداد صفحات
24 صفحه
تعداد بازدید
1695 بازدید
5,500 تومان

کشاورزی و توسعه روستایی

کشاورزی و توسعه اقتصادی روستایی

 

از مهمترین خصوصیات کشاورزی در ایران می توان به  معیشتی بودن، پراکندگی و کوچک بودن زمین‌های‌ کشاورزی، وفور نیروی کار‌، بازدهی پایین نیروی کار، فرسایش‌ خاک به علت استفاده زیاد اشاره کرد. این عوامل باعث می‌شود تا بازده کشاورزی به شدت پایین آید.

دور افتادگی‌ مناطق روستایی از شهرها، انتقال مازاد به شهرها‌، فقدان سرمایه در روستاها وگستردگی فقر در این مناطق‌ باعث‌ می‌شود تا محصول را با حداقل قیمت‌ پیش فروش‌ کنند. در حالی که روستاها در طول دوره‌های تاریخی مواد غذایی شهر‌نشینان‌ را تولید می‌کردند اما با گسترش جمعیت شهری و محدودیت منابع و بهره‌برداری سنتی، تولیدات‌ روستایی پاسخگوی نیاز روزافزون‌ شهری نبوده‌ و دولت سالانه‌ میلیون‌‌ها‌ تن محصولات کشاورزی وارد کرده است.

برای توسعه روستا نمی‌توان تمام جمعیت روستایی را در فعالیت ‌مستقیم‌ کشاورزی دخالت‌ داد، بلکه‌ باید صنایع وابسته کشاورزی هم درآنجا‌ گسترش‌ یابد چون نیروی کار فراوانتر و ارزانتر‌ است. صنایع جدید به صور مختلف می‌توانند چهره‌ روستاها را تغییر دهند.

هدف اصلی توسعه مناطق روستایی، ایجاد انگیزه ‌نوینی‌ است که باعث مشارکت‌ داوطلبانه‌ اهالی روستا شده و بتواند حیات جدیدی به روستا ببخشد و رفاه ساکنین‌ آن را افزایش دهد. بنابراین، باید شرایط‌ زندگی نواحی روستایی را در حالی که به خصوصیات ویژه‌ روستا توجه داریم، تا حدی بهبود بخشیم‌ که قابل زندگی باشد. یکی از راههای بهبود زندگی روستایی گسترش صنعت در نواحی روستایی است. از طرف دیگر وجود نیروی انسانی آموزشی‌ دیده و ماهر، در بکارگیری ماشین‌ آلات موثر بوده و باعث کارائی آن می‌شود.

توسعه اقتصادی، اجتماعی ساماندهی فضایی مطلوبتر در جامعه روستایی، مستلزم متنوع ساختن اشتغال و گسترش فعالیتهایی است که تحرک و پویایی آن را تضمین کند. تنوع فعالیتهای غیر کشاورزی ، ضمن تقویت این بخش، تنوع مشاغل غیر کشاورزی و تقویت درآمدها ، روند توسعه روستایی را تسهیل می کند.[۱]

ایجاد تنوع درتولید کشاورزی در اقتصاد روستایی داری اهمیت فوق العاده ای است. این کار موجب افزایش غذای در دسترس برای نقاط شهری می شود ، موجب به حداقل رساندن فشارهای وارده بر تنوع زیستی و نواحی حاشیه ای کشاورزی می شود. بعلاوه منجر به برقراری روابط پویا میان نقاط شهری و روستایی می شود.

تراکم جمعیت بالاتر و روابط مستحکم نقاط شهری و روستایی موجب انجام سرمایه گذاریهای کارآمدتر در بهداشت و آموزش روستایی شده ، توان بالقوه برای ایجاد اشتغال خارج از بخش کشاورزی را افزایش داده و به کشاورزان در پذیرش ریسک ونوآوری کمک می کند.[۲]

یکی دیگر از عواملی که ایجاد و تنوع درآمدی و در نتیجه امکان ریسک پذیری و سرمایه گذاری بیشتر مناطق روستایی را بدنبال دارد، ایجاد فرصت های شغلی در خارج از بخش کشاورزی است. این امر به منزله جای پای محکمی برای کارگران روستایی به منظور ورود به اشتغال شهری مولد عمل خواهد کرد. نواحی روستایی واقع در پیرامون شهرها به طور چشمگیری از فرصتهای ایجاد شده در اقتصاد شهری بهره مند خواهد شد. نواحی شهری قادرند تا توسعه نواحی روستایی را با ایجاد بازارهایی برای محصولات روستایی و پیمانکاری که اشتغال روستایی غیر کشاورزی و ایجاد اشتغال در درون شهر ها را گسترش می دهد، سرعت بخشند. [۳]

یکی از مهمترین مباحث‌ در توسعه روستایی، مدیریت است. مدیریت منبع‌ عمده تولیدی در اقتصاد بوده و به عنوان هماهنگ کننده در ترکیب عوامل تولید ؛ زمین‌، نیروی کار و سرمایه تلقی می‌‌گردد. اهمیت اصلی مدیریت در مرحله تصمیم‌سازی است. مدیریت صحیح مانع از اتلاف عوامل تولید می‌شود. مدیریت روستایی هم در سطح کلان ملی و هم در سطح منطقه‌ای و محلی باید دچار تحول شود. اگر مدیریت همراه با آگاهی و تخصص‌ نباشد، نمی‌تواند موثر‌ واقع شود. آگاهی از روستا و نیازهای روستایی و تخصص در زمینه اقدامات‌ و فعالیتهایی که باید صورت گیرد.

فناوری‌های جدید برای محصولات مقاوم در خشکسالی ـ استفاده بهتر از آب-  استفاده از مواد برای تقویت و پربار نمودن  محصول  مانند استفاده از کودها ـ‌ آموزش‌ برای کشت و چرای دام  به صورت‌ بهترـ ‌طرح‌های بیمه ای ابتکاری – نظام‌های اطلاع‌رسانی و هشداردهی، توجه به دانش بومی و ابتکارهای جدید از جمله راهبردهایی  است که باید براساس ویژگیهای زمین‌ به کار ببریم تا بتواند معاش ساکنان را تأمین نماید.[۴]

کشاورزی و توسعه اقتصادی روستا

کشاورزی مهمترین فعالیت اقتصادی در اغلب روستاهای کشور است. از آنجایی که هدف غایی علم اقتصاد تامین مواد غذایی و رفاه عمومی مردم تلقی می شود، لذا بررسی وضعیت و چگونگی انجام فعالیتهای کشاورزی در اقتصاد روستایی کشور از اهمیت زیادی برخوردار است.

محدودیت زمین و عوامل تولید از یک سو و افزایش جمعیت از طرف دیگر، بازدهی تولید زمین را کاهش می دهد و رشد وبهبود فناوری تاثیر چندانی بر جبران کاهش بازدهی ندارد. اقدامات انسانی در زمینه افزایش ظرفیت تولیدی زمین در موارد زیادی منجر به تخریب این عامل تولیدی مهم شده است. کمکهای بخش کشاورزی به روند توسعه اقتصادی شامل موارد زیر است…

 

فهرست مطالب :

کشاورزی و توسعه روستایی.. ۲

چالش‌های عمده توسعه روستایی.. ۶

– جهانی‌شدن‌ اقتصاد و نظام‌های‌ تولید. ۸

–  فقر و امنیت‌ غذایی‌.. ۹

نقش‌ فن‌آوری‌های‌ ارتباطی‌ و اطلاعاتی‌ در افزایش‌ بازده‌ اقتصادی‌ تولید. ۱۲

کشاورزی و توسعه اقتصادی روستا ۱۴

نقش محصولات کاربر در ایجاد اشتغال در نواحی روستایی.. ۱۹

فرایند تولید در بخش کشاورزی.. ۱۹

منابع :24

راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
  • پشتیبانی واتساپ در صورت هرگونه مشکل (لطفا واتساپ)
  • راهنمای خرید

پشتیبانی واتساپ کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *